WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Het belang van preventieve mediation. Na 1 januari 2018 gehuwd of geregistreerd partnerschap ? Scheidingsrechten op de agenda.

Hoe zat het eerst? Bij een huwelijk/geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen vielen zowel de bezittingen als de schulden van vóór en tijdens het huwelijk in de gemeenschap van goederen. Dat had tot gevolg dat een schuldeiser ook de echtgenoot aansprakelijk kon...Lees meer »

Per 1 januari 2023 gezamenlijk gezag door erkenning.

Per 1 januari 2023 gezamenlijk gezag door erkenning. De vader van Ellen (15 jaar) en Pieter (13 jaar) heeft zich afgelopen najaar tot de rechter gewend om het gezag over zijn kinderen de krijgen. Hij heeft de kinderen wel erkend, maar is niet gehuwd geweest met hun moeder. De moeder van de...Lees meer »

De grijze scheiding

De Grijze scheiding: Als je gaat scheiden op latere leeftijd. Sandra: Ik was hoog zwanger toen mijn vader mij vertelde dat hij wilde scheiden van mijn moeder. Mijn vader is altijd veel weggeweest voor zijn werk. Mijn moeder deed het huishouden en zorgde voor mijn broer en mij. Na zijn...Lees meer »

Toen zag ik dat zijn verlies ook mijn verlies was. De SCHIP-aanpak. www.schipaanpak.nl

Toen zag ik dat mijn verlies ook zijn verlies was. De SCHIP-aanpak. www.schipaanpak.nl Tom en Silvy zijn enkele jaren geleden gescheiden. Ze hebben samen een zoon van negen jaar. Tom heeft sinds een jaar een nieuwe relatie met Jasmijn. Jasmijn is nu zwanger. De zwangerschap van jasmijn heeft...Lees meer »

Tips voor afstemming in contact en digitale communicatie tussen ouders:

Vind een balans tussen elkaar fysiek ontmoeten aan de ene kant en digitaal informatie uitwisselen aan de andere kant. Bijvoorbeeld: tijdens een fysieke ontmoeting bespreek je onderwerpen waarvoor het maken van nieuwe afspraken nodig is, omdat er iets veranderd is bij de ouder(s) of het kind. Dit...Lees meer »

De stem van een kind in een scheiding: de kracht van goed luisteren.

Miriam van Heijst-van der Lee, familiemediator, vertelt over de positie van kinderen in een scheiding. Waar krijgen ze mee te maken, wat zijn hun rechten en de grenzen daarvan? Waar kunnen professionals op letten als zij naar kinderen luisteren, en hoe kunnen zij de stem van het kind een plaats...Lees meer »

De nieuwe echtgenoot van mijn ex heeft het gezag over mijn kind. Hoe kan ik het gezag verkrijgen?

Onlangs had ik een mediationzaak waarin het volgende gebeurd was: Mevrouw was recentelijk in het huwelijk getreden en kort daarna bevallen van een prachtige zoon. De nieuw bakken echtgenoot was echter niet de verwekker van de zoon en gelukkig was dat bij alle betrokkenen ook bekend. Als kinderen...Lees meer »

Sam wil niet meer naar vader.

“Sam wil niet meer naar vader. Dus dan hoeft dat van mij ook niet. Ik ga niet dwingen”. In mijn rol van ouderschapsbemiddelaar was ik getuige van de eerste begeleide omgang tussen de zevenjarige Sam en haar vader. Volgens moeder was Sam in het verleden seksueel misbruikt door haar...Lees meer »

"Maar dat is in het belang van onze kinderen !"

“Maar dat is in het belang van onze kinderen !”. Dat is een opmerking die ik ouders in echtscheidingssituaties regelmatig hoor maken. In sommige gevallen hoor ik ouders dan echter een eigen belang verwoorden, dat verpakt is als “het belang van de kinderen”.  In mijn...Lees meer »

Tien dingen die belangrijk zijn om te weten bij een scheiding.

Hoe je bent gehuwd: in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Als je bent gehuwd op basis van gemeenschap van goederen, dan dient het vermogen in twee gelijke helften te worden verdeeld. Als de ene partner meer krijgt als de andere partner, kan de belastingdienst dit zien als...Lees meer »

Financiële afhankelijkheid binnen een (beëindigde) relatie

Financiële afhankelijkheid binnen een (beëindigde) relatie. Het komt nogal eens voor dat (ex-) partners bij beëindiging van de relatie aan de mediationtafel een andere weergave hebben met betrekking tot de “mate van vrijwilligheid” van de keuze om minder te gaan werken...Lees meer »

Respectvol scheiden: Hoe doe je dat ?

Respectvol scheiden: Hoe doe je dat ? Een scheiding is een life-event. Het zet jullie leven op zijn kop. Deze blog geeft handvatten om emoties van volwassen en kinderen een plek te geven en tot gezamenlijke oplossingen te komen. Stap 1: Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden ? De...Lees meer »

Parallel-ouderschap bij hoog-conflictueuze scheidingen

Parallel-ouderschap bij hoog-conflictueuze scheidingen. Een op de tien scheidingen tussen ouders mondt uit op een heftig conflict dat langdurig aanhoudt. Blijven sturen op gezamenlijk ouderschap kan dan escalerend werken. Conflictueuze scheidingen worden door buitenstaanders omschreven als...Lees meer »

Ouderschapsschool

De taak van vader of moeder is één van de moeilijkste taken in het leven. Je zit er de rest van je leven “aan vast”, er is geen opleiding voor te volgen en je krijgt vaak commentaar over de dingen die niet goed zijn gegaan. Als ouder ben je onvervangbaar en je inbreng is...Lees meer »

Hoe voorkom je dat mantelzorg een zorg wordt ?

Mantelzorg gaat over zorg voor elkaar. Soms sluipt het als het ware naar binnen. Je ouders worden steeds ouder en blijven langer zelfstandig wonen. Alleen is ons huidige zorgsysteem daar niet altijd voldoende op ingericht. Er is de stille hoop en soms de onuitgesproken verwachting dat de kinderen dan...Lees meer »

Vaderdag

Ik schrijf de  onderstaande blog in het kader van vaderdag. Het spreekt voor zich dat voor moederdag of voor een andere familieaangelegenheid, hetzelfde geldt. Waar “vader” staat, kan ook moeder gelezen worden. Aanstaande zondag is het vaderdag. Voor een aantal vaders een...Lees meer »

Scheiden en schulden. Wat nu ?

In het NOS-journaal van vandaag werd verteld dat één op de vijf ondernemers niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.  Bij faillissement dreigt ontslag voor de werknemer en geldzorgen voor zijn/haar gezin. Dit kan tot spanningen in de  partnerrelatie leiden, al...Lees meer »

Wij gaan scheiden. Hoe kom ik goed op voor mezelf en de kinderen ?

Aan een scheiding gaat vaak een langere periode van verdrietige gebeurtenissen vooraf. Op een gegeven moment besluit iemand (meestal is het één van de partners maar soms ook allebei) dat het genoeg is geweest. De maat is vol. De reactie die dan ontstaat, is vaak een reactie die...Lees meer »

Scheiden zonder schade: preventie bij scheidingen bij Cervix Mediation

Een echtscheiding brengt een rouwproces met zich mee. Voor ouders, hun kinderen en de omgeving. Loyaliteitsvraagstukken gaan spelen. Partners moeten onthechten. Als je elkaar in vriendschap, zonder bitterheid of wrok kunt loslaten, komt je relatie op een goede manier ten einde. Geduld is daarbij een...Lees meer »

Wie is er schuldig aan de dood van de plant voor het raam ? (3)

Wie is er schuldig aan de dood van de plant voor het raam ? (3) Ken je dat: je denkt van elkaar dat je – in dit geval- de plant voor het raam water hebt gegeven. En nu heeft de plant óf teveel water gekregen omdat jullie hiervoor beiden zorgden, óf te weinig, omdat je van...Lees meer »

Is die plant voor het raam wel écht dood ? (2)

Ken je die truc met de koffiemok ? Aan welke kant zit het oor ? Links of rechts ? Dat hangt af van waaruit je kijkt. Wat je ziet, wordt bepaald door de plek waarvan je kijkt. Jij ziet die dooie plant. De ander ziet vanaf zijn plek die ene mooie bloem aan de plant die tóch nog bloeit. Je...Lees meer »

Laat jij een dooie plant voor het raam staan ?

Laat jij een dooie plant voor het raam staan ? Deze vraag stel ik met enige regelmaat aan mijn cliënten. Tijdens een mediation kijken we samen naar communicatiepatronen. Het gebeurt vaak dat we dan ontdekken dat mensen hun gedachten niet naar elkaar uitspreken. En toch verwachten dat...Lees meer »

Een nieuw samengesteld gezin: een kader voor grote inzet en hoogoplopend conflict.

Een nieuw samengesteld gezin: een kader voor grote inzet en hoogoplopend conflict. Conflicten binnen een nieuw samengesteld gezin: ​1. Conflict ouder-kind ​Soms stelt een ouder mij de vraag of ik ervoor kan zorgen dat het kind zich beter gedraagt. Deze vraag neem ik echter niet aan...Lees meer »

Hoe de Kindbehartiger Sam en zijn ouders ondersteunde.

Sam van 9 jaar werd door de gezinsvoogd bij mij aangemeld omdat hij al een jaar lang geen contact meer had met zijn vader. Zijn ouders waren al ruim vier jaar “uit elkaar”. Vader heeft een nieuwe relatie met de beste vriendin van zijn moeder en woont nu met haar samen. Sam woont bij zijn...Lees meer »

Goede financiële afspraken bij echtscheiding dragen bij aan het "post-huwelijksgeluk".

2% van de stellen financieel onvoorbereid op scheiding.  Financiële afspraken tussen echtparen dragen ook bij aan post-huwelijksgeluk Den Haag – 6 september 2019 –  In opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators...Lees meer »

Eigen woning, Partneralimentatie en belastingdienst.

Gaat u scheiden of bent u gescheiden en heeft u een koopwoning verlaten waarvan u voor 50% eigenaar bent ? Denk dan bij het doen van de belastingaangfite aan het volgende: Deze koopwoning is niet langer uw hoofdverblijf. Toch moet u de koopwoning die u hebt verlaten, nog twee jaar nadat u deze...Lees meer »

Conflict en emoties: de rol van de Mediator

In elk gesprek gaan er diverse gevoelens door je heen. Normaal gesproken is dat alleen geen probleem. Een conflict ontstaat vaak doordat je een bepaald oordeel hebt over hetgeen je gevoelens bij je oproepen. Hierdoor kunnen frustraties ontstaan. Als je hieraan dan uiting geeft en deze bij de ander...Lees meer »

Juridisch ouder, biologisch ouder en ouder met gezag.

De wet maakt in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) een onderscheid in juridisch ouder, biologisch ouder en ouder met gezag. De meeste mensen zullen dit verschil onbelangrijk vinden. Echter, voor de sociale professional is het wel een belangrijk onderscheid dat met name van belang is voor de...Lees meer »

Fiscale gevolgen van het echtscheidingsconvenant

Afspraken in het echtscheidingsconvenant ten behoeve van de verdeling van de koopwoning en uitruil van pensioenen en/of partneralimentatie, kunnen fiscale consequenties met zich meebrengen. Dit kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Om die reden is het verstandig om deze fiscale...Lees meer »

Inschrijflink nieuwsbrief voor professionals

http://eepurl.com/bV002b           Lees meer »

Radio uitzending Amsterdam FM over de Kindbehartiger

Vandaag besteedde Amsterdam FM een radio uitzending aan de inzet van de Kindbehartiger in echtscheidingssituaties. Via de onderstaande link kun je de betreffende uitzending beluisteren.   http://www.amsterdamfm.nl/echtscheiding-help-de-kinderen-met-een-kindbehartiger/ Lees meer »

Helpdesk voor Professionals Meierijstad

Brief aan de wethouder. In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 70.000  kinderen betrokken bij een relatiebreuk tussen hun ouders (Universiteit Utrecht, Ed Spruijt).  In de toekomstige gemeente Meierijstad zijn er jaarlijks enkele honderden kinderen betrokken bij een (complexe) relatiebreuk...Lees meer »

Mo en Violet helpen bij de uitvoering van KIES voor het Jonge Kind

Jonge kinderen lijken een boodschap over verdrietige zaken als afscheid van een persoon of een relatie niet altijd te pakken. Je kunt hen vertellen dat opa is overleden, of dat hun ouders gaan scheiden en in datzelfde gesprek kunnen ze die scheiding en een vliegtuig dat overvliegt, op eenzelfde...Lees meer »

Over de Kindbehartiger.

Over de Kindbehartiger. Wat is een Kindbehartiger en wat doet hij of zij precies voor kinderen in een echtscheidingssituatie ? Wat doet de Kindbehartiger ? De Kindbehartiger is een professional die er speciaal is voor kinderen in een echtscheidingssituatie. Hij of zij luistert naar de...Lees meer »

Onderneming en Echtscheiding

Bij de zakelijke afhandeling van een echtscheiding waarbij een onderneming betrokkenen is (ongeacht de bedrijfsvorm en het al dan niet aanwezig zijn van huwelijkse voorwaarden) dienen de volgende vragen beantwoord te worden: 1. Op welke wijze werd er samengewerkt ? -  man-vrouw...Lees meer »

Persbericht KIES-groep Schijndel Brabants Dagblad 25 maart 2015

http://www.bd.nl/regio/den-bosch-en-omgeving/schijndel Op 25 maart 2015 plaatste het CJG, ter promotie van de start van een KIES-groep in Schijndel, een persbericht in het Brabants Dagblad. Miriam van Heijst-van der Lee is als KIES-Coach verbonden aan dit project.     Lees meer »

Wetsvoorstel kinderalimentatie (ingang 2016 ?)

De Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) hebben een wetsvoorstel ingediend om de regels voor kinderalimentatie aan te passen. De aanleiding hiervoor is de behoefte om de strijd over de kinderalimentatie tussen ouders te verminderen. Dit zou dan moeten resulteren in een daling...Lees meer »

Alimentatie in 2015

Vanaf 1 januari 2015 zijn de regelingen voor ouders en hun kinderen aangepast, de zogenaamde kindregelingen. Dit heeft gevolgen voor de inkomens van u en van uw ex-partner. Maar betekent dit dat u de kinderalimentatie aan moet passen ? Dat is zeker niet altijd het geval.   Nieuwe normen....Lees meer »

Samenwerking met de Raad voor de Rechtsbijstand op basis van High Trust

Cervix Mediation werkt op basis van High Trust samen met de Raad voor de Rechtsbijstand. Dit betekent dat, wanneer Cervix Mediation voor de cliënt een toevoeging (gesubsidieerde echtsbijstand) aanvraagt bij de Raad voor de Rechtsbijstand (RvR), de RvR deze aanvraag altijd toekent. Aan het...Lees meer »

De KIES-Coach en het KIES-programma

Wat is KIES ? 1.   een structureel, landelijk dekkend aanbod; 2.   effectief bewezen, wetenschappelijk getoetst en professioneel begeleid; 3.   ontstaan uit de praktijk, theoretisch onderzoek en een proeftraject; 4.   geeft kinderen een stem in de...Lees meer »

KIES-omgangsbegeleiding

"Een moeder zal tienduizend mijlen ver over bergen en rivieren trekken, omdat zij ergens in de wereld een kind heeft " (Monzaemon Chikamatsu). "Veiligheid is voor een kind zijn vaders hand, die hem stevig vasthoudt". (onbekend). KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding...Lees meer »

Alimentatie: Wat kan er gaan er veranderen ?

Er ligt nu een wetsvoorstel om de duur van de alimentatie terug te brengen tot maximaal vijf jaar of tot het jongste kind twaalf jaar is. Een uitzondering wordt gemaakt voor een huwelijk dat langer dan vijftien jaar geduurd heeft. Dan moet alimentatie worden betaald voor de helft van het aantal jaren...Lees meer »

De bijzondere curator: kinderen krijgen vaker stem bij (v)echtscheiding.

Ouders nemen als wettelijke vertegenwoordigers alle belangrijke beslissingen voor een minderjarig kind. Dat is meestal geen probleem, maar de belangen van de ouders kunnen in strijd komen met de belangen van het kind. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Zo kan het kind het oneens zijn met de...Lees meer »

Pensioenoplossingen Top 10

Top 10 aan oplossingsmogelijkheden om uw pensioenregeling te optimaliseren en de versobering van uw pensioenopbouw vanaf 2015 tot een minimum te beperken: 1. Verlaging franchise en verhoging opbouwpercentage nabestaandenpensioen. 2. Aanpassen van het nabestaandenpensioen van risicobasis naar...Lees meer »

Wat kan er gebeuren wanneer u de alimentatie niet betaalt ?

Wanneer de rechtbank de alimentatie heeft vastgesteld, is het de bedoeling dat deze correct wordt betaald. Wanneer dit echt niet gebeurt, kan de ontvangende partij het LBIO, het NLAI of een deurwaarder inschakelen. LBIO staat voor Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen en is gevestigd in...Lees meer »

Volg Cervix Mediation op Twitter en Facebook !

Vanaf 17 september 2014 is Cervix Mediation te volgen op Twitter en Facebook. De boodschap van vandaag: samenwerking met praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie en orthopedagogie. Lees meer »

Kabinet maakt scheiden zonder rechter en advocaat mogelijk.

Echtparen die het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben, kunnen straks via de ambtenaar van de burgerlijke stand scheiden. Deze procedure is eenvoudig, goedkoop en overzichtelijk. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, waarmee...Lees meer »

Stichting KANJER

Stichting Kanjer is opgericht voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar waarvan de ouders gescheiden zijn. Jaarlijks organiseert men een aantal weekenden, waarbij deze kinderen, in een kindvriendelijke omgeving, op een professionele, speelse wijze worden begeleid bij het acceptatie- en...Lees meer »

4 manieren om met het ouderdomspensioen om te gaan bij echtscheiding.

Is er sprake van opgebouwde ouderdomspensioenrechten tijdens het huwelijk ?  Dan zijn deze vatbaar voor verevening op grond van de Wet verevening pensioenrechten. U kunt hierover de volgende afspraken maken: 1. U kunt niets afspreken. Dan krijgt ieder de helft van het pensioen dat tijdens...Lees meer »

Aandachtspunten bij verhuur van koopwoning.

Mogelijk bent u in het bezit van een koopwoning en wilt u deze verkopen. Echter, er biedt zich geen koper aan. Om het financiële plaatje rond te krijgen, kan het een oplossing lijken om de woning dan tijdelijk te verhuren. In dat geval is het advies om rekening te houden met het...Lees meer »

Maak van je liefdesdrama een cadeau.

Het boek "Voorkom een vechtscheiding" van Nancy Steutel helpt je voorkomen dat je bij een echtscheiding jezelf en je kinderen kapot maakt door een vechtscheiding. Blijf niet hangen in haat, woede en wrok, maar hervindt de liefde die er ooit was en gebruik die om uitelkaar te gaan. Op deze...Lees meer »

Vechtscheiding, Oudervervreemding en Ouderverstoting onder de loep.

Het onderwerp vechtscheidingen, oorzaken, gevolgen en hoe daarmee om te gaan staan behoorlijk in de belangstelling. Velen die te maken krijgen met ernstige onderlinge conflicten rond de scheiding en de kinderen, zoeken in dit kader naar antwoorden, oplossingen en een werkbare aanpak. Herverbinden...Lees meer »

Campagne van Sire: Kinderen in een echtscheiding .

Campagne van Sire: Kinderen in een echtscheiding .   Lees meer »

Complexe scheidingen en ouderschap

Een veel gehoord misverstand is dat gezamenlijk ouderschap in tact moet blijven na een scheiding. Wanneer dat mogelijk is, is dat prima. Echter, veel ouders slaken een zucht van verlichting wanneer zij horen dat solo-ouderschap de beste optie is bij een complexe scheiding met veel strijd....Lees meer »

Opnieuw samengestelde gezinnen: grote inzet en hoog oplopend conflict.

Typerend voor het nieuw samengestelde gezin is dat kinderen minstens drie en soms vier ouderfiguren hebben en evenveel families. Voor een aantal brengt het nieuw samengesteld gezin veel goeds met zich mee. Zij weten de complexiteit van deze situatie te accepteren en een plek te geven. Voor...Lees meer »

Wijziging meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling per 1 januari 2019

Wijziging Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Ingangsdatum: 1 januari 2019. Oefenen implementatie afwegingskader:  medio 2018 t/m 31 december 2018 Beschrijven afwegingskader: heden tot medio juni 2018....Lees meer »

"Ik wil scheiden. Waar heb ik recht op ?"

“ Ik wil scheiden, waar heb ik recht op ?”. Wat je “moet” regelen bij een relatiebeëindiging en wat hierbij je rechten zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. De onderstaande checklist helpt je bij het (opnieuw) organiseren van je geldzaken en geeft je een...Lees meer »

Pensioen en scheiding

Pensioen en echtscheiding. Per 1 januari 2022 treedt er een nieuwe wet in werking aangaande de verdeling van het pensioen na een scheiding. In deze blog schrijf ik over de verdeling van de pensioen na de scheiding, hoe dat nu geregeld is en wat er verandert vanaf 1 januari 2022. Ben je gehuwd...Lees meer »

(Met) Ouders in verbinding

Ik word met enige regelmaat gebeld door een ouder met de vraag of moeilijk gedrag van het kind nu te wijten is aan de echtscheiding of dat er “iets anders aan de hand is”. Ik neem dan altijd ruim de tijd om met de ouder hierover in gesprek te gaan en de situatie in kaart te brengen. Ik...Lees meer »

We hebben alles al geprobeerd en niks helpt.

Tja, daar zit je dan als hulpverlener. Ouders en kinderen vertellen mij met enige regelmaat al “meerdere hulpverleners te hebben gehad”. En soms wordt daaraan toegevoegd dat “er van alles is beloofd en niks is nagekomen”.  Wat kun je dan doen om met ouders (of...Lees meer »

"Als ze volwassen zijn, dan komen ze wel wel terug". Hoe herken je ouderverstoting en wat kun je doen ?

“Als ze volwassen zijn, dan komen ze wel terug”. In mijn vorige blog van dit drieluik ging ik in op het onderwerp ouderafwijzing. Ik maakte daarbij een onderscheid tussen oudervervreemding en ouderverstoting. In deze derde en laatste blog ga ik in op de indicatoren en de...Lees meer »

Door de scheiding van onze zoon zien we ook de kleinkinderen niet meer.

Vanmorgen sprak ik de Opa en Oma van Mees (13 jaar) en Femke (11 jaar), Hun zoon is vijf jaren geleden gescheiden. Daarna is er veel gebeurd. Hun zoon, de vader van Mees en Femke heeft alle schepen achter zich verbrand. Hij heeft geen contact meer met zijn kinderen en familie. Er was voorheen nog...Lees meer »

Kerst-mis of Kerst-feest ? 5 tips voor ontspannen feestdagen voor ouders en kinderen.

Kerst- mis of Kerst- feest.  5 Tips voor ontspannen feestdagen voor ouders en kinderen. De decembermaand is niet voor iedereen een feestmaand. Kerst met gescheiden ouders is anders voor ouders én kinderen.   Vijf praktische tips voor ontspannen feestdagen....Lees meer »