WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Wij gaan scheiden. Hoe kom ik goed op voor mezelf en de kinderen ?

03-06-2020

Aan een scheiding gaat vaak een langere periode van verdrietige gebeurtenissen vooraf. Op een gegeven moment besluit iemand (meestal is het één van de partners maar soms ook allebei) dat het genoeg is geweest. De maat is vol.

De reactie die dan ontstaat, is vaak een reactie die gebaseerd is op “niet meer toe willen geven”. Dat geeft een inzet om dingen zo te willen regelen als jij het graag wil. De gezamenlijke belangen verbleken, het eigen belang schuift naar voren. Als dat gebeurt, kom je moeilijker samen tot afspraken. En soms wordt het individuele belang gebracht als “de belangen voor de kinderen”.

De scheidingsmelding

In de mediations die ik faciliteer, starten we om die reden met “de scheidingsmelding”. Met de scheidingsmelding wordt er aan elkaar uitgelegd waarom de affectieve relatie beëindigd wordt. De daarbij behorende emoties worden uitgesproken en besproken. Net zolang totdat elke partner zich gehoord en gezien voelt in zijn/haar gevoel.

Ik hoor in mijn praktijk vaak dat mensen de scheiding snel willen regelen. Dan is het maar achter de rug. De fase van de scheidingsmelding willen ze overslaan. Wat er dan besproken wordt, is immers pijnlijk en moeilijk. Helaas is het ook zo het vinden van gezamenlijke oplossingen vaak niet lukt wanneer niet alle emoties zijn uitgesproken. En ook onder financiën zitten emoties.

Visie op conflicten

Ik kijk als mediator op de volgende manier naar een conflict: een conflict is het signaal dat er verandering nodig is. Het gaat niet alleen om het blussen van de brand. Het gaat ook om het opruimen van de schade. Verschillen kunnen overbruggen. Een conflict is ook een uiting van verbondenheid. Verbondenheid als ouders, of als familie.

Tips

Mijn tips om zo goed mogelijk uit de scheiding te komen, zijn deze:

  1. Neem de tijd op je scheiding af te wikkelen. Dat verdient zich later terug.
  2. Laat een neutrale professional met de kinderen spreken om te achterhalen wat zij belangrijk vinden voor bijvoorbeeld de omgangsregeling.
  3. Het grootste belang van de kinderen is om op te groeien in een omgeving met weinig conflicten én te zien dat ouders de conflicten die er zijn, samen kunnen oplossen.
  4. Ga je eigen aandeel in de relatiebeëindiging na. Op dat deel heb je namelijk invloed en hierop kun je dingen veranderen.
  5. Beschrijf voor je zelf hoe je wil dat je leven er na de scheiding uit gaat zien. Dat zijn dan de punten die voor jou van belang zijn in de onderhandelingen.
« Naar overzicht