WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

KIES-omgangsbegeleiding

29-11-2014

"Een moeder zal tienduizend mijlen ver over bergen en rivieren trekken, omdat zij ergens in de wereld een kind heeft " (Monzaemon Chikamatsu).

"Veiligheid is voor een kind zijn vaders hand, die hem stevig vasthoudt". (onbekend).

KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie, een hulpaanbod voor kinderen van gescheiden ouders. Het doel van KIES is om zoveel mogelijk kinderen recht te doen in de mogelijkheden van zorg en begeleiding wanneer zij te maken hebben met de echtscheiding van hun ouders. Door het door KIES ontwikkelde spel en de praatgroepen van kinderen, worden kinderen (en hun ouders) geholpen om een weg te vinden in hun verdriet en hun andere emoties. Het ondersteunt ze in hun eigen mogelijkheden om zo goed als het kan om te gaan met hun nieuwe situatie. Ze leren beter communiceren met hun ouders en eigen keuzes te maken voor gevoelens en gedrag.

Het KIES-programma is ontwikkeld door Maaike de Kort en Nelly Snels van het Expertisecentrum voor Kind en Echtscheiding. De effecten van het KIES-programma zijn wetenschappelijk getoetst door de universiteit van Utrecht. Uit dit onderzoek is gebleken dat het KIES-programma daadwerkelijk positief kan bijdragen aan de verwerking van de emoties rondom een echtscheiding.

Het onderdeel KIES-omgangsbegeleiding is er met name op gericht om de wensen van kinderen aangaande de omgangsregeling in kaart te brengen. Dit gebeurt aan de hand van bepaalde werkvormen in de KIES-groepen. Voordeel van deze methode is dat het kind zijn/haar wensen aan een neutrale derde kan vertellen en hiermee een loyaliteitsconflict voorkomen wordt. Een kind wil niet hoeven kiezen tussen vader en moeder en kan om die reden de ouders zelf niet altijd vertellen wat het wil. De KIES-omgangsbegeleider behandelt de informatie van het kind vertrouwelijk. In voorbereiding op het evaluatiegesprek met de ouders, bespreekt de KIES-omgangsbegeleider met het kind wat de KIES-omgangsbegeleider wel/niet met de ouders mag bespreken. Het kind zelf is volkomen vrij om alles te bespreken wat er op de KIES-groepen gebeurt. Na elke KIES-bijeenkomst mag het een mapje mee naar huis nemen waarin de gemaakte opdrachten zitten. Het kind wordt door de KIES-omgangsbegeleider ook gestimuleerd om zelf zijn/haar wensen met de ouders te bespreken.

Soms ben je het als ouders samen heel goed eens over de omgangsregeling. En dan kan het toch zijn dat jullie kind andere wensen heeft. In het evaluatiegesprek met de ouders gaat de KIES-omgangsbegeleider samen met de ouders bekijken of deze wensen al dan niet uitvoerbaar zijn. Zo ontstaat er een ouderschapsplan waarbij de kinderen echt betrokken zijn.

Ook kan de KIES-omgangsbegeleider aan de ouders verduidelijken waarom het kind een bepaalde behoefte heeft of welke problemen het ervaart. Hierdoor gaan de ouders hun kinderen beter begrijpen waardoor zij zelf beter in staat zijn om hun kinderen bij te staan en te helpen.

Kijk voor meer informatie op www.kiesvooreenkind.nl

 

 

 

« Naar overzicht