WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Is die plant voor het raam wel ├ęcht dood ? (2)

13-05-2020

Ken je die truc met de koffiemok ? Aan welke kant zit het oor ? Links of rechts ? Dat hangt af van waaruit je kijkt.

Wat je ziet, wordt bepaald door de plek waarvan je kijkt. Jij ziet die dooie plant. De ander ziet vanaf zijn plek die ene mooie bloem aan de plant die tóch nog bloeit. Je ziet allebei iets anders en toch heb je allebei gelijk.

Maar….gaat het om gelijk of gaat het om geluk ?

In een conflictsituatie kan het moeilijk zijn om dingen vanaf de andere kant te bekijken. Standpunt innemen betekent: positie kiezen. En hoe vaker je je standpunt vertelt, hoe meer je op je plek blijft. Gelijk wil krijgen.

Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Dé waarheid bestaat niet. Als je naar dé waarheid zoekt, kom je er samen niet uit.

Vorige week gaf ik deze tip: connectie gaat voor correctie.

Deze week heb ik deze tip:

 Tip 2:

Zoek samen naar hetgeen dat helpt, niet naar dé waarheid.

Onze gedachten worden bepaald door onze emoties. En onze emoties worden bepaald door ons gevoel. Net als over smaak, kun je ook over gevoel niet twisten. Door je gevoelens uit te spreken, kunnen de emoties veranderen. En daardoor ook de gedachten.

Gevoel is als een rinkelende telefoon. Ze gaan pas uit als er opgenomen en geluisterd wordt. In mijn vorige blog gaf ik tips over goed luisteren.

Als mediator help ik jullie om je emoties bespreekbaar te maken. Begrip te laten ontstaan. Verantwoordelijkheid te nemen. Samen zoeken we naar wat wél gemeenschappelijk is. Door te kijken vanuit belangen en behoeften.

Soms laat ik daarbij  de deelnemers letterlijk van plek aan tafel wisselen. Om zo te ervaren hoe die andere plek voelt. Te ervaren hoe het is voor de ander. De ander vanuit een ander plek te zien. Dat wisselen werpt letterlijk een ander licht op de zaak.

Bij mediation draait het om het vinden van gezamenlijke oplossingen. Zo houd je zelf de regie. Een gezamenlijke oplossing wordt vaak beter nagekomen dan een gerechtelijke uitspraak.

Mediation vraagt wél de inspanning om naar een gezamenlijke oplossing te zoeken. En de bereidheid om te accepteren dat het niet helemaal wordt wat jij wil.

Hoe gedraag jij je in een conflictsituatie ?

Miriam van Heijst-van der Lee

www.cervixmediation.nl

miriam@cervixmediation.nl

tel: 0622087174

« Naar overzicht