WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Complexe scheidingen en ouderschap

20-02-2017

Een veel gehoord misverstand is dat gezamenlijk ouderschap in tact moet blijven na een scheiding. Wanneer dat mogelijk is, is dat prima. Echter, veel ouders slaken een zucht van verlichting wanneer zij horen dat solo-ouderschap de beste optie is bij een complexe scheiding met veel strijd.

Wanneer ex-partners met elkaar aan het strijden zijn, is hun blik op de ander gericht en niet meer op het kind of de kinderen. Door als het ware een muur tussen de ex-partners te bouwen, komt het kind terug in beeld. Dan kan er gewerkt worden aan de ouder-kindrelatie en kan elke ouder voor zichzelf nagaan hoe hij/zij het zijn/haar ouderschap inhoud kan geven. Door te werken aan de ouder-kindrelatie, krijgt het kind ook weer de ruimte om de andere ouder in zijn/haar leven toe te laten. Een kind dat de ene ouder niet respecteert, respecteert ook de andere ouder niet.

Verschil in de uitvoering van de zorg- en opvoedtaken is geen probleem voor kinderen. Kinderen kunnen heel goed omgaan met de verschillen tussen hun ouders, maar niet met de conflicten hierover. Ouders: maak ruimte voor de onderlinge verschillen !

Voor de mediator/hulpverlener/coach is het in deze de uitdaging om zich niet mee te laten trekken in de strijd tussen ouders en de strijd niet te laten toenemen. Dit kan door de ouder opnieuw te verbinden met het gedrag van het kind. Daarbij is fysiek contact tussen ouder en kind niet de belangrijkste waarde. Een kind kan ook zorg en steun van een ouder ondervinden zonder dat deze ouder daadwerkelijk fysiek aanwezig is. Solo-ouderschap legt geen beperkingen op aan de contactregeling; co-ouderschap blijft tot de mogelijkheden behoren.

 

« Naar overzicht