WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

We hebben alles al geprobeerd en niks helpt.

08-07-2020

Tja, daar zit je dan als hulpverlener.

Ouders en kinderen vertellen mij met enige regelmaat al “meerdere hulpverleners te hebben gehad”. En soms wordt daaraan toegevoegd dat “er van alles is beloofd en niks is nagekomen”. 

Wat kun je dan doen om met ouders (of kinderen) in verbinding te komen zonder in de redders rol te schieten of meer te beloven dan je waar kunt maken ? Ik ben van mening dat de kwaliteit van de aanwezigheid van de hulpverlener in deze van belang is. Als de kwaliteit van de aanwezigheid goed is, kun je namelijk alle vragen stellen die je maar wenst.

In communicatie zit een bovenstroom en een onderstroom. Wanneer je vragen zich richten op het verkrijgen van praktische informatie, ben je als het ware bezig met “inzoomen”. Je richt je dan op de bovenstroom. Als je bijvoorbeeld probeert om een afspraak bij een cliënt thuis te maken en hierbij op weerstand stuit, kun je de vraag stellen “Waarom niet ?”. Het gevolg hiervan kan zijn dat je cliënt zich niet gehoord voelt en in de weerstand blijft. Misschien heeft deze persoon een nare ervaring met huisbezoeken van hulpverleners en zit daar de weerstand. Daar kom je niet achter als je “alleen” inzoomt en probeert om jouw doel zo snel mogelijk te bereiken: het plannen van een huisbezoek.

Als je vragen stelt die de onderstroom van de communicatie raken, zijn dat vragen de meestal gericht zijn op het creëren van beweging en zijn systemisch gericht. Het doel van deze vragen is niet: het verkrijgen van praktische informatie. Deze vragen zoomen uit. Je merkt dat je een dergelijke bewegingsgerichte vraag hebt gesteld, omdat mensen echt na moeten denken over het antwoord. Een vraag over praktische informatie kan een snelle stortvloed aan informatie opleveren of een herhaling van eerder gegeven informatie.

Het vraagt voorbereiding om in een gesprek die vragen te stellen die aansluiten bij de onderstroom van de communicatie. En zelfzorg: zorg dat je de rust hebt, een leeg hoofd hebt om een goede kwaliteit van aanwezigheid aan je cliënt te kunnen bieden.

Voorbeelden van vragen die aansluiten bij de onderstroom zijn:

  1. Voor wie is deze situatie een goede oplossing ?
  2. Wie of wat heeft het zwaar ?
  3. Hoe voelt deze situatie voor de ander ?
  4. Welke dingen gaan er goed en hoe komt dat ?
  5. Wat heeft deze situatie gebracht (in plaats van: wat is er al geprobeerd ?)

Zorg voor een goede opbouw van het gesprek. Aansluiten bij de cliënt en timing blijven natuurlijk ook van belang.

Miriam van Heijst-van der Lee

www.cervixmediation.nl

miriam@cervixmediation.nl      

tel: 0622087174

« Naar overzicht